18 Mayıs 2009 Pazartesi

Sizi bekleyen "sürpriz"lere hazır olun: Para biriktirmek çok nedeniniz var

Zamanla tek tek açıklayacağım bir dizi nedenden dolayı aklıselim her insanın üzerinde birleştiği bir konu var. Gün tasarruf günü. Bir elime dünya gündemini alıp nedenlerini sıralamaya başlıyorum:
  1. Emekli olamayacaksınız.
    Şimdiki gençler ve orta yaşlılar emeklilik yaşına geldiklerine emeklilik diye bir şey kalmamış olacak. Özel emeklilik sigortası yaptıranların durumu meçhul. Onların durumunu önümüzdeki yılların enflasyon ya da hiperenflasyon durumu belirleyecek. İş başındaki hükümetin şimdiden emeklilerin haklarını biçme operasyonuna giritiğini ve insanları özel emekliliğe zorladığını düşünürseniz buna bir öngörü değil, doğal bir süreç dememiz gerekir. 20.yy medeniyetinin oluşturduğu emeklilik mekanizması, tıpkı diğer mekanizmalar gibi sürekli ekonomik büyümeyi koşut tutmuştur. Nüfusu sabit ya da artmakta olan bir çalışan sınıftan kesilen primlerle nüfusu artmakta olan emekiler sınıfının yaşam giderlerini karşılamak sonu olmayan bir girdap gibidir. Çünkü büyüyen bir ekonomide neredeyse sürekli enflasyon vardır. Devlet, çalışan ve emeklilerin yaşam giderleri için sürekli borçlanır. Kamu borçları doğası gereği sürekli artma eğilimindedir. Dolayısıyla her yeni neslin sırtıdaki borç yükünün özvarlıklarına oranı sürekli armaktadır. Özvarlıklar nihayetinde yerküre ile sınırlıdır. Artamaz. Özel emeklilik dediğimiz sistemde paranın devlet tahvilinde(kamuya verilen borç) değerlendirilmesi tesadüf müdür? İngiltere başta olmak üzere aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bir çok Avrupa ülkesinde(I) emeklilik sisteminin krize girmezi tesadüf müdür?
    Emeklilik sistemleri kendi kendini tüketmeye ayarlanmıştır. Asla emekli olmayacağınız varsayımıyla para biriktirmelisiniz.
  2. Sağlık sigortanız olmayacak.
    Silah ve petrol şirketlerinden sonra dünyanın en hızlı para kazanan şirketleri ilaç şirketleridir(II). Bunun nedenlerini araştırdığınızda, belki de en sürdürülebilir olmayan sistemin modern sağlık sistemi olduğu sonucuna varırsınız. "Modern tıp" diye yutturulan global ticaret kolu, aslında sanayi toplumunun getirdiği hastalık ve hastalık risklerini bir kazanç kapısına dönüştürme fırsatının realize edilmiş halidir. X devletinin 50 yıl önce kişi başına sağlık harcaması 10 altındı, 30 yıl önce 20 altın oldu, bugün 40 altın. Aynı grafik birey için de çizilebilir. Buna karşın ekolojik çöküş, gıda çeşitliliğinin ve doğallığının azalması, şehir nüfusunun artması paralelinde şehir hastalıklarının artması(III), gıda kökenli salgın riskinin her gün artması(IV) gibi nedenlerle sıradan vatandaşın sağlıklı bir hayat sürmesi olasılığı azalmakta. İstatistik yalancıların en sevdiği araçtır. Size "ortalama ömrün" arttığı söylenir, çünkü bebek ölümleri azalmaktadır. Sizden saklanan gerçek veri ise ortalama yetişkin ömrüdür, ki şehirleşme oranı arttıkça düşmektedir.(V) Kamunun ve özel sigorta şirketlerinin sağlık harcamaları eksponansiyel olarak artmaktadır. Emeklilik aritmetiğinde olduğu gibi, sistem sürdürülebilir değildir. Sağlığın şu veya bu bahaneyle tamamen özelleştirilmesi(VI) eğilimini de bunun yanına koyduğumuzda ortaya çıkan resim bize şu gerçeği bağırmakta: Çok şanslı küçük bir azınlık dışında halk er ya da geç sağlık sigortası olmadan hayatına devam etmek zorunda kalacak. Grip olduğunuzda sağlık ocağına gidip ilaç yazdırmayı unutun. Paranızı çok önemli operasyonlar ya da kemoterapi için biriktirin.
  3. Fosil yakıtlar çok, ama çok pahalanacak.
    Tam da arabanızı yenilemeyi düşünüyordunuz, biliyorum. Keyfinizi kaçıracağım ama, dünya şu anda benzeri görülmemiş bir enerji krizinin eşiğinde. Hatta eşiği geçtik, krizin içindeyiz. Toplumun katmanlarına "kriz" hissinin ulaşması zaman alır. Henüz hissetmediniz. İçeriğinin tamamı uzman ve profesyoneller tarafından hazırlanıp yayınlanan
    http://www.peakoil.net/, http://www.theoildrum.com/ ve http://www.odac-info.org/ sitelerini incelediğinizde göreceksiniz ki petrolümüz tükenmeye yüz tuttu, kömür rezervlerinin yarısından fazlasını tükettik, doğalgaz da her derdimize deva olamıyor. BM'nin küresel ısınmayı ya da gözümüzün üstündeki kaşımızı bahane ederek karbon vergisini(VII) uluslara dayatmasının arefesinde, sizlere ambargo yıllarındaki benzin karnelerinin geri döneceğini müjdelerim. Bunun gerçek etkisi belediye otobüslerine mecbur kalmamız olacak sanıyorsanız yanılıyorsunuz. A_Civilization_Based_On_Oil konusunu
    okuduğunuzda petrolün ve diğer fosil yakıtların gerçekleştirdiğimiz her eylem için aslında ne kadar elzem olduğunu göreceksiniz. Şehir merkezine uzak olan eviniz büyük değer kaybına uğrayacak, her türlü malın değeri artacak. Uzaktan gelen(Çin ne kadar uzak hiç düşündünüz mü?) malların maliyetinin en büyük kısmını nakliye oluşturacak. Kısacası hayat A'dan Z'ye pahalanacak. A ile Z arasında en önemli iki ihtiyacımız var: Su ve yiyecek! Buyrun 4. maddeye.
  4. Gıda ve temiz suyun bedeli ağır olacak.
    Yukarıda bahsettiğim nedenlere su ve gıda kaynaklarımızın nasıl bir krizle yüz yüze olduğunu ekleyeceğim. 20.yy'ın sonlarında yer altı su seviyesi bütün dünyada düşmeye başladı(VIII). Nedeni belli: Tatlı suyun 4'te 3'ü tarımda kullanılıyor. 1900 yılında 1.5 milyar olan dünya nüfusu daha sonra anlatacağım nedenle(bkz.petrol) bir çırpıda 7 milyara çıkınca bu kadar insanı doyuracak ürünü hemen hemen aynı yüzölçümdeki tarladan almak için verimliliği çok çok yükseltmeniz gerekir. Nitekim öyle yapıldı. Sanayileşmiş tarım toprağı öyle güzel sömürdü ki toprağa üç, dört kat ürün hasadı için su yetmez oldu. Her açılan sulama kuyusu daha derin oldu. Her dere daha çok tarla arasında bölüşüldü. Şu anda yenilemekten vazgeçtiğinizi umduğum arabanızı yıkamanız için şehre kırsaldan daha fazla su getirildi. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi anayasaya ve insan hakları evrensel beyannamesine ve bir çok ülkenin anayasasına göre toplumun malı olması gereken su kaynakları özelleştirilmeye başlandı.(IX) Bu özelleştirme çılgınlığı daha süreceğe, kalan temiz su kaynaklarımız da kendini uluslararası elitin elinde bulacağa benzer. Gıda için de aynı durum sözkonusu.(X) Verimli topraklardan kişi başına düşen pay git gide azalırken tarım sektörünün büyük sermaye gruplarının eline geçmesi, yabancıya mülk satışı, çiftlik hayvanlarını bir çırpıda kırıp geçirme potansiyeli olan salgın hastalıklar,(XI) yetiştiricilik ve hayvancılığın doğaları gereği sabotaj, terörizm gibi eylemlere karşı savunmasız oluşu(XII) bize bir şeyi işaret ediyor.
    Gıda ve temiz suya ulaşabilecek olan şanslı azınlıktan olacağınızı varsayarsak; emin olun bunun maliyeti çok yüksek olacak. Gelecekte sizi büyük maliyetler beklediği zaman para biriktirmelisiniz.
  5. Sofradaki bir fazla boğaz maliyet çarpanının bir artması demektir. Çocuk sahibi iseniz ya da sahibi olmayı planlıyorsanız bu saydığım dört maddeyi çok daha fazla ciddiye alın.
I
http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/2082800.stm
II
http://www.citizen.org/documents/fortune500_2002erport.PDF http://www.painstudy.com/PainDrugs/p21.htm http://money.cnn.com/galleries/2007/fortune/0704/gallery.F500_profitable.fortune/index.html).
III
http://www.aei.org/docLib/20030421_index.pdf
http://www.haberler.com/hava-kirliligi-bronsit-kalp-hastaligi-ve-kansere-haberi/
IV
http://www.wired.com/wiredscience/2009/05/swineflufarm/ http://www.organicconsumers.org/foodsafety/Birdflu022706.cfm http://www.showhaber.com/119998/Guncel/Kenenin-sebebi-ne-haberi.html
V
http://www.livescience.com/health/060523_infant_mortality.html http://www.infoplease.com/ipa/A0004393.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Life_expectancy
VI
http://hastane.comu.edu.tr/univsunum/erciyessunum.doc http://www.capital.com.tr/haber.aspx?HBR_KOD=3820 http://www.habercumhuriyeti.com/haber/3458/ECZANELER-ZINCIRI.html
VII
http://americaswatchtower.com/2007/12/13/united-nations-calls-for-a-global-carbon-tax/
VIII
http://ga.water.usgs.gov/edu/gwdepletion.html http://academic.evergreen.edu/g/grossmaz/WORMKA/ http://www.eoearth.org/article/Aquifer_depletion
IX
http://academic.evergreen.edu/g/grossmaz/VANOVEDR/ http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/251097.asp http://www.globalissues.org/article/601/water-and-development
X
http://farmlandgrab.blogspot.com/
http://euobserver.com/885/28113
XI
http://www.habervitrini.com/haber.asp?id=204781 http://www.statpub.com/open/178535.html
XII
http://farmingunderfire.blogspot.com/2009/05/israeli-troops-set-fire-to-wheat-and.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder